dimarts, 16 de gener del 2018

Graus de l'amor cortès

En l'amor cortès podem diferenciar quatre graus diferents, que són els següents: fenhedor, pregador, entendedor i drutz. El FENHEDOR es troba tímid envers a la dama, on no s'hi dirigeix a ella. Si la dama li encoratja a l'enamorat per a que parli de l'amor que sent per ella, passa a ser PREGADOR . En el cas de que la dama li correspongui amb diners, roba, o qualsevol peça d'afecte, l'enamorat passa a ser ENTENDEDOR, també anomenat "enamorat tolerat". Si finalment la dama l'accepta al llit, passa a ser DRUTZ, "amant", on s'ha complert l'objectiu del fait (acte de copulació).

En el llibre de Tirant lo Blanc podem distinguir diferents parelles: l'Emperadriu i Hipòlit, Estefania i Diafebus, i per últim, Tirant i Carmesina.
L'amor entre l'Emperadriu i Hipòlit no passa per diferents graus, ja que és l'Emperadriu que des del primer moment accepta a Hipòlit, i quan l'Emperador és mort, es casen.
Entre Estefania i Diafebus, els graus de l'amor cortès passa a ser el següent: primerament, Diafebus es sent atret molt fortament per Estefania, qui ràpidament passa de ser fenhedor a drutz, on tenen un casament secret, que més tard es casen a la cort.
L'última parella i la més complexa és la de Tirant i Carmesina, on Tirant passa per totes les fases: quan Tirant veu per primer cop a Carmesina, ja es sent il·luminat per ella, i durant un temps es manté ausent, i és fenhedor, fins que Carmesina s'interessa per saber el mal de Tirant, i ell li respon dient que la causa del seu mal està en aquella imatge, que és un mirall. En aquell moment passa a ser pregador. Tirant es converteix en entendedor quan Carmesina li entrega una camisa seva per a quan marxa a lluitar. Tirant es proclama drutz quan, després de diversos tocaments sense arribar al fait, Carmesina s'entrega a Tirant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada